• Deň otvorených dverí

          • 9.decembra mala naša škola dvere dokorán a privítala záujemcov o štúdium v budúcom roku. Vybraní študenti s pedagógmi odborných i všeobecno-vzdelávacích predmetov odpovedali žiakom základných škôl a ich rodičom na všetky otázky, aby získali potrebné informácie o spôsobe výučby a plánovanom duálnom vzdelávaní. Ďakujeme za účasť a tešíme sa na opätovné stretnutie počas prijímacích skúšok. 

          • Expert Geniality Show

          • 28. 11. 2019 sa žiaci II. A, III. A a IV. A triedy našej školy zapojili do celoslovenskej súťaže Expert Geniality Show. Súťažiaci písali 2 testy, na vypracovanie ktorých mali 60 minút. Mohli si vybrať zo 7. tém, kde si overili svoje poznatky z rôznych oblastí. Vyhodnotenie testov bude k dispozícii 15. 01. 2020. Veríme, že žiaci obstáli v konkurencii všetkých zapojených škôl na Slovensku. O výsledkoch Vás budeme informovať na našej web stránke.

          • Stredoškolák 2019

          • Ani tento rok sme nevynechali účasť na Stredoškolákovi v Mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom, kde študenti prvého a druhého ročníka priblížili žiakom základných škôl život na našej škole, informácie o predmetoch, maturite či možnostiach uplatnenia absolventov po úspešnej maturitnej skúške.

            Počas celého doobedia mali žiaci základných škôl možnosť vyskúšať si písanie na klasickom písacom stroji, v špeciálnom programe ATF, ale aj nahliadnuť do budovy školy prostredníctvom videozáznamov. Organizátori tejto akcie potvrdili svoje dobré meno, o čom svedčila aj vysoká návštevnosť. Ďakujeme im za možnosť prezentovať sa aj tento rok a už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

             

          • Remember November

          • Súkromná stredná odborná škola pedagogická EBG pripravila divadelné predstavenie ako pripomienku udalostí z novembra 1989.

            Aby priblížili mladej generácii vtedajšiu atmosféru (nielen) v našom meste, k 30. výročiu Nežnej revolúcie divákom, a teda aj našim študentom, predviedli výstižné zobrazenie novembrovej situácie.

            Nechýbali konkrétne výpovede ľudí z nášho mesta, náboženská nesloboda, štrnganie kľúčmi, sviečky či skutočné fotografie a zábery z tejto pamätnej udalosti.

            ĎAKUJEME!

          • Imatrikulácie 2019

          • Dnešnou slávnostnou imatrikuláciou sa tohtoroční prváci oficiálne stali súčasťou našej "obchodnej rodiny".

            Žiaci druhých ročníkov pedagogickej a našej školy pripravili vtipný program, na ktorom sa v spoločných priestoroch zabavili učitelia oboch škôl spolu so žiakmi vyšších ročníkov. Témou tohtoročných imatrikulácií bol triedený odpad a musíme uznať, že druhákom scenár naozaj vyšiel!

            Prváci sa museli popasovať s rôznymi úlohami: kŕmením spolužiakov so zaviazanými očami, karaoke, improvizovanými tanečnými kreáciami, kohútím zápasom či miešaním snehu z vajíčok.

            Ďakujeme za výborné poobedie!  

            M. M.

          • Divadelné predstavenie Jack a Joe

          • Počas dvojjazyčného divadelného predstavenia, ktoré sa uskutočnilo 12. novembra, si naši študenti pozreli príbeh jednovaječných dvojičiek Jack a Joe. Dej sa odohrával v americkom Texase.

            Zo zdanlivo neškodnej situácie v živote dvoch bratov sa rozohral vtipný príbeh o záchrane života. Vo viacerých častiach vynikli problémy súčasného sveta. V hre s množstvom postáv charakterizujúcich život v USA nechýbala nenávisť, zmrzačený americký vojak, motorkári, samovražedný zúfaléc obalený výbušninami, zastrašovanie ozbrojeným šerifom i hudobný koncert. Nechýbala ani Bohyňa jazykov, ktorá na začiatku každého dejstva oboznámila divákov s potrebnou slovnou zásobou v oboch jazykoch.

            Ďakujeme!

            M. M.

             

          • Ďalší spoločný víkend v Osrblí

          • Máme za nami ďalší spoločný víkend učiteľov a študentov v Osrblí, kde sme sa zúčastnili neformálneho vzdelávania Projekt je zmena. Okrem úspešného vyúčtovania a vyhodnotenia našich malých projektov Po stopách kultúrnych pamiatok v Žiari nad Hronom a História baníctva v regióne Hodruša-Hámre sme sa výborne zabavili a hoci počasie nám celý víkend nedovolilo vychutnať si krásy okolitej prírody, naše pocity a zážitky z Osrblia sú nezabudnuteľné! Ďakujeme Iuvente - Slovenskému inštitútu mládeže a Rozvojovej agentúre BBSK Dobrý kraj za možnosť zúčastniť sa tohto vzdelávania. 

             

            M. M.

             

          • Okresné kolo v bedmintone

          • Dňa 7. 11. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v bedmintone. Patrik Mokrý, Adrian Pivarči a Marek Netolický sa umiestnili na nepopulárnom štvrtom mieste. Viac sa darilo našim dievčatám Simone Záhorcovej a Eliške Imrišovej, ktoré skončili na druhom mieste.

            Dievčatám a chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a už teraz sa tešíme na ďalšie športové súťaže.

            S. Z.

          • 21. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem v Nitre

          • V dňoch 05. a 06. novembra 2019 sa v priestoroch Agrokomplexu Nitra uskutočnil 21. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem. Na veľtrhu sa zúčastnilo spolu 48 cvičných firiem, z nich  40 domácich a 8 zahraničných - z Talianska, Slovinska, Rumunska, Turecka a Českej republiky.

             
            Medzi účastníkmi bola aj cvičná firma BIKE WORLD, s. r. o. zo Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom, ktorú reprezentovali žiačky III. A triedy Zuzana Švaralová a Simona Záhorcová a žiačky II. A triedy Katka Barborová a Eliška Imrišová.


            Súčasťou MVCF boli aj tento rok súťaže cvičných firiem. Cvičné firmy sa prezentovali v stánkoch, kde ponúkali služby a produkty svojej firmy, viedli obchodné rozhovory, uzatvárali zmluvy s potenciálnymi zákazníkmi. Využívali pritom katalóg, propagačné materiály, samotný imidž firmy, ako aj všetky dostupné marketingové nástroje súčasnej doby. Cieľom veľtrhu cvičných firiem bolo predstaviť, čo sa študenti naučili v rámci podnikateľského vzdelávania. 


            Zúčastnené cvičné firmy dva dni súťažili o ceny v hlavných súťažiach – o najlepšiu cvičnú firmu, o najlepší stánok, najlepší katalóg, najlepší slogan, najlepšie logo, najlepšiu elektronickú prezentáciu, ale aj o špeciálne ceny, ktoré organizátori každoročne udeľujú oceneným jednotlivcom i cvičným firmám. 


            Cvičná firma BIKE WORLD,  potvrdila dobré meno cvičných firiem pracujúcich na našej škole. MŠVVaŠ SR, ŠIOV Odbor Finančnej gramotnosti a SCCF jej udelil Certifikát za účasť na 21. ročníku Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem. Na základe rozhodnutia odbornej  poroty cvičná firma nezískala v súťažiach popredné umiestnenie.  Počkáme si však na umiestnenie CF BIKE WORLD v celkovom hodnotení a budeme Vás informovať.


            Ďakujeme im za dôstojnú reprezentáciu školy i svojej cvičnej firmy. 

            Ing. Lýdia Franczelová
            koordinátor CF
             

          • História baníctva v regióne Hodruša-Hámre


          • Počas uplynulých dvoch dní naše žiačky z I.A triedy Stanka Dolincová a Natálka Gažiová v sprievode Mgr. Martiny Magulovej navštívili jednotlivé základné školy v Žiari nad Hronom a realizovali tak svoj projektový zámer História baníctva v regióne Hodruša-Hámre. Ich cieľom bolo zvýšiť informovanosť žiakov základných škôl o lokalite Hodruša-Hámre, keďže práve tu sa nachádza jediná baňa s aktívnou ťažbou zlata na Slovensku. Vďaka podpore Iuventy a Rozvojovej agentúry BBSK, n. o. vytvorili s Mgr. Stanislavou Tomaškovičovou propagačné materiály - brožúrku o histórii baníctva v Hodruši-Hámroch, pohľadnice pre piatačikov a mapy s konkrétnym vyznačením bane, Múzea minerálov či hotelmi v tejto obci. Hoci počasie nebolo ideálne, neodradilo ich to od návštevy všetkých základných škôl v meste. Ďakujeme za možnosť vstúpiť do jednotlivých tried 5. a 9. ročníkov a osobne im porozprávať o baníctve v Hodruši-Hámroch! 

          • Na hodine EPK

          • Na hodine Elektronickej a písomnej komunikácie sme dostali za úlohu vypracovať plán pracovnej cesty pre CEO fiktívnej firmy. Podmienkou bolo vypracovať túto úlohu v anglickom jazyku. Museli sme vyhľadať informácie o letoch, ubytovaní a pod. a rozhodnúť sa pre čo najlepší variant. Vypracovaním tejto úlohy sme mali možnosť zistiť, ako správne naplánovať cestu, čo všetko je na to potrebné a ako efektívne vyhľadávať dané informácie. Spomedzi všetkých vypracovaných zadaní sme vybrali jedno z najlepších, ktoré Vám ponúkame k nahliadnutiu.

            Travel arrangement.pdf

            IV. A