• Workshop na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny

          • Naši  štvrtáci vykročili do posledného roka štúdia na Súkromnej obchodnej akadémii DSA zaujímavo. Najskôr  po úvodných hodinách v škole absolvovali prax vo firmách, v ktorých dva týždne získavali cenné praktické skúsenosti a potom 25. septembra v rámci predmetu Svet práce absolvovali workshop na  Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Štiavnici, ktorý bolo možné zrealizovať vďaka ústretovosti Mgr. Mikuláša Pála, riaditeľa UPSVaR v Banskej Štiavnici.

            Ako sa v živote uplatniť, získať úspech, vedieť si obhájiť svoje práva.... to  je iba niekoľko otázok, ktoré určite riešia všetci mladí ľudia. Chceli by sme z našich študentov vychovať ambicióznych mladých ľudí, ktorí budú mať odvahu ísť za svojim cieľom, dokážu sa flexibilne zorientovať a využiť príležitosti, ktoré sa im núkajú. Preto v rámci predmetu Svet práce nejde o učenie v tradičnom zmysle slova. Vyžadujeme od našich študentov aby mali vo svojom štúdiu aktívny prístup, premýšľali, diskutovali a hlavne naučili sa o sebe uvažovať ako o budúcom účastníkovi trhu práce, získali dostatok vedomostí, zručností a skúseností, aby mali „čo predávať“.

            K naplneniu týchto cieľov výrazne prispel aj absolvovaný workshop. Študentov sa ujala Mgr. Eva Kováčová, vedúca oddelenie služieb pre občana. Najskôr im poskytla informácie o fungovaní úradu, pričom si študenti vyskúšali registračný systém úradu. Následne im sprostredkovala informácie o poskytovaní poradenstva v oblasti služieb zamestnanosti: možností evidencie na úrade, poskytovania informačno-poradenských služieb, zaradenia uchádzačov na jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce, základné podmienky poskytnutia jednotlivých príspevkov, možnosti a podmienky zapojenia sa do jednotlivých národných projektov. Študenti si prakticky vyskúšali zaevidovať sa ako uchádzač o zamestnanie, či požiadať o niektorý z príspevkov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce.

            Veríme, že takáto netradičná forma vyučovania poskytla študentom možnosť zorientovať sa v problematike zamestnanosti a nezamestnanosti, vytvorila im priestor na rozvoj ich zručností, ktoré neskôr dokážu zužitkovať, či už pri uplatnení sa na trhu práce, ale aj pri ďalších aktivitách v praktickom živote.

             

            Ing. Eva Sliacka
            vyučujúca predmetu Svet práce

          • Európsky deň jazykov 2020

          • „Koľko jazykov vieš toľkokrát si človekom“- takmer každý z nás už asi  počul túto vetu a postupne si uvedomuje zmysel tejto vety. Učitelia cudzích jazykov privítali rozhodnutie Rady Európy v Štrasburgu v roku 2001, že  26. september  bude venovaný Európskemu dňu jazykov. Cieľom tohto dňa je podnietiť obyvateľov Európy bez ohľadu na vek potrebu učiť sa cudzí jazyk nielen v škole, ale aj mimo nej, podporiť jazykovú kultúru, interaktívne porozumenie a celoživotné vzdelávanie.

            Čoraz viac krajín Európy je multikultúrnych a preto potreba znalosti aspoň dvoch jazykov sa považuje za bežný jav. Znalosť cudzích jazykov nám otvára možnosti cestovania, vzdelávania a viac pracovných príležitostí. Toto si uvedomujú aj študenti našej školy, ktorí sa učia dva cudzie jazyky - anglický jazyk, ako prvý cudzí jazyk vo všetkých ročníkoch, nemecký jazyk, ako druhý cudzí jazyk v prvom a druhom ročníku a ruský jazyk, ako druhý cudzí jazyk v treťom a štvrtom ročníku.

            Naša škola si pripomína Európsky deň jazykov rôznymi aktivitami každý rok. Tento školský rok sme si pripomenuli tento deň v piatok 25. septembra 2020.

            Študenti I.A triedy sa popasovali kvízom o Anglicku - zvyky a tradície, všeobecný rozhľad, bežná slovná zásoba. Pracovali vo dvojiciach a na interaktívnej tabuli priraďovali k obrázkom pamiatky Londýna. Študenti II. A triedy maľovali plagáty na tému: Európsky deň jazykov. S unikátnou myšlienkou prišla  študentka III. A triedy. Nie všetci ľudia sú schopní dorozumieť sa jazykom, je veľa takých, ktorí sa dorozumievajú posunkovou rečou. Táto myšlienka ju napadla v situácii s pandémiou pri sledovaní televíznych novín, a tak sa rozhodla, naučiť svojich spolužiakov aspoň niekoľko bežných posunkových znakov. Som presvedčená, že jej myšlienka zanechala v každom spolužiakovi hlboký dojem.

             

            Mgr. Stanislava Tomaškovičová
            učiteľka nemeckého a anglického jazyka

             

          • Odborná prax

          • Žiaci 4. ročníka denného štúdia Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom absolvovali v dňoch 7. septembra - 21. septembra 2020 praktické vyučovanie formou odbornej praxe, ktorá je súčasťou vyučovania.

            Cieľom praxe je získanie kompetencií a rozšírenie teoretických a praktických poznatkov a vedomostí z problematiky komplexnej ekonomickej agendy organizácie, v súlade s učebnou osnovou predmetu Prax.

            Prax žiaci vykonávali  na pracoviskách, ktoré svojím zameraním vyhovujú ich odbornému zameraniu. V tomto školskom roku to boli  nasledovní zamestnávatelia - MET - KOV, s. r. o., Ladomerská Vieska, Obecný úrad Ladomerská Vieska, ECOMA MK, spol. s r. o., Nová Baňa, Digislovakia, s. r. o., Žiar nad Hronom a Obecný úrad Vyhne.

            Počas odbornej praxe žiaci vykonávali administratívne práce, aktivity v oblasti účtovníctva, pracovali  s kancelárskou a výpočtovou technikou, pracovali na úseku daní a poplatkov.

            Žiaci si počas praxe viedli denné záznamy do formulára Evidenčný list praxe, kde zamestnávateľ pečiatkou a podpisom zamestnanca, ktorý bol za prax žiaka zodpovedný, potvrdil dochádzku žiaka na pracovisko (čas príchodu a odchodu, obedňajšiu prestávku) a náplň jeho činnosti na praxi. Z absolvovanej praxe žiaci vypracovali súhrnnú správu. Táto správa je súčasťou maturitnej dokumentácie. Je predmetom diskusie na ÚF IČ MS, na ktorú  sú prizývaní aj zástupcovia zamestnávateľov a stavovských organizácií.

            Obhajoba súhrnnej správy z odbornej praxe sa bude realizovať pred komisiou (minimálne 3-člennou,   zloženou z vyučujúcich odborných ekonomických predmetov) formou elektronickej prezentácie v programe PowerPoint. Prezentácia je zameraná na prezentáciu činností vykonávaných na praxi, dokladov a písomností vyhotovovaných počas praxe.

             

            Ing. Lýdia Franczelová
            vyučujúca odborných ekonomických predmetov

             

          • Systém duálneho vzdelávania už aj na našej škole

          • Od tohto školského roka je naša škola zapojená do systému duálneho vzdelávania. Je systém odborného vzdelávania, ktorým žiaci  získavajú vedomosti, schopnosti a zručnosti potrebné pre vykonávanie ich budúceho povolania priamo u konkrétneho zamestnávateľa.

            Zatiaľ sa do systému duálneho vzdelávania zapojilo šesť subjektov: Pharmacopola, s. r. o.,  Ekonoom.sk, s. r. o., Nemak Slovakia, s. r. o., EBG -  Európska vzdelávacie stredisko pre povolanie a spoločnosť na Slovensku,  MESTO Žiar nad Hronom a Obecný úrad Prestavlky. S týmito zamestnávateľmi už naša škola podpísala zmluvy o duálnom vzdelávaní. Ďalšími kandidátmi na zapojenie sa do SDV je Mesto Kremnica a spotrebné družstvo COOP Jednota Žarnovica.

            V priebehu prijímacieho konania na štúdium na našej škole boli súčasní prváci a ich zákonní zástupcovia oboznámení s ponukou zamestnávateľov, u ktorých sa môžu prihlásiť do systému duálneho vzdelávania. V priebehu septembra sa uskutočnilo výberové konanie, počas ktorého si zamestnávatelia vybrali spomedzi prihlásených žiakov a podpísali s nimi učebné zmluvy. Vybraní žiaci začnú po dohode so zamestnávateľmi pracovať v jednotlivých organizáciách.

            Duálne vzdelávanie v odbore 6317 M obchodná akadémia je založené na tom, že žiak v priebehu štúdia časť vzdelávania absolvuje priamo u zamestnávateľa: v 1. a 2.ročníku po jednom dni v týždni a v 3. a 4. ročníku po dva dni v týždni.

            Teší nás, že žiaci prvého ročníka sa v primeranom počte zapojili do systému duálneho vzdelávania, čím zvýšia svoju uplatniteľnosť na trhu práce a po skončení štúdia na strednej škole budú kvalitnejšie pripravení na reálny pracovný život.

             

            Ing. Mariana Kováčiková
            vyučujúca odborných ekonomických predmetov

          • Zmena časového harmonogramu vyučovacích hodín

          • Z dôvodu konania Medzinárodných cyklistických pretekov Okolo slovenska sa mení časový harmonogram vyučovacích hodín dňa 18. 09. 2020:

            1. VH     7.35 – 8.05

            2. VH     8.10 – 8.40

            3. VH     8.50 – 9.20

            4. VH     9.30 – 10.00

            5. VH     10.05 – 10.35

             

             

          • Riaditeľské voľno

          • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. riaditeľ školy udeľuje žiakom II. A a III. A triedy riaditeľské voľno dňa 14. septembra 2020 z prevádzkových dôvodov.

            Žiaci I. A triedy budú mať nácvik online vzdelávania cez aplikáciu Teams podľa rozvrhu:

             

            2. VH   8.30 - 9.15      EMP      FRL

            3. VH   9.25 - 10.10    SJL       MAM

            4. VH   10.20 - 11.05  EPO      KOM

             

            Riadne vyučovanie pokračuje 16. septembra 2020.

            Pri návrate do školy 16. 09. 2020 rodič predloží písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie:

            Vyhlásenie zákonneho zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti

            Plnoletý žiak dokumenty podpisuje a predkladá sám.