• LITICA - Literárna kutica

          • 16. apríla sme sa so žiakmi prvého ročníka zúčastnili workshopu LITICA v POS ZH, kde si pre nás pani lektorka Mgr. art. Katarína Mišíková Hitzingerová pripravila tvorivé aktivity a najmä nechala priestor oslobodiť našu fantáziu.

            Žiakov si získala otvorenou komunikáciou a oni na oplátku intenzívne spolupracovali. To, že slovo má často oveľa väčšiu váhu, ako fyzický kontakt, o tom sme sa presvedčili, keď sme vytvorili tvorivé tímy.

            Za úlohu sme mali:

            ✍️ napísať zmysluplnú vetu z niekoľkých zadaných slov,

            ✍️ dopísať dejovú líniu akčného príbehu,

            ✍️ či odpozorovať z obrázku náladu človeka, jeho povolanie, pocity, domyslieť si jeho životný príbeh

            To všetko a príjemná pracovná atmosféra zanechala v nás pozitívne dojmy.

            Odchádzali sme posilnení bezprostrednou pochvalou a žiaci si odniesli zážitky, kde posilnili tímového ducha a popustili uzdu svojej fantázii.

            Ďakujeme.

          • Finančná gramotnosť na 2. Základnej škole v Žiari nad Hronom

          • Naši žiaci tretieho ročníka Timea Matúšková a Simon Pacalaj sprostredkovali žiakom 2. Základnej školy v Žiari nad Hronom aktuálne informácie zo sveta peňazí. Žiakov zaujali interaktívnou prezentáciou a aktivitami.

            Ďakujeme za reprezentáciu a pokračujeme ďalej v spolupráci so základnými školami v našom regióne.

          • Krajské kolo floorbalovej ligy v Detve

          • Naši žiaci reprezentovali školu v krajskom kole floorbalovej ligy v Detve. Chlapci sa tešili na účasť, avšak súperom priala tentokrát šťastena viac. Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa ďalších športových úspechov.

            Aj cesta je cieľ ✌️.

          • United neighbours of London

          • Dňa 27. marca sa žiaci našej školy zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku United neighbours of London. Na divadelnom predstavení žiakov najviac zaujalo využitie predstavy života vo virtuálnej realite a možnosti precvičiť si znalosti v cudzom jazyku. Po predstavení sme si uvedomili, že doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzicky kontakt, dotyk a skutočná realita.

          • 26. veľtrh cvičných firiem v Žiari nad Hronom oživil podnikateľského ducha

          • 27. marca 2024 sa v priestoroch Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom po dlhých piatich rokoch konal prezenčne 26. veľtrh cvičných firiem. Cieľom podujatia bolo prezentovať podnikateľské zručnosti a kreativitu študentov.

            Už krátko po siedmej hodine ráno sa priestory začali zapĺňať reprezentantmi jednotlivých cvičných firiem, ktorých bol v tomto roku 14. Každá zo zúčastnených cvičných firiem chcela zaujať nápaditosťou, originalitou a výtvarným riešením svojho stánku, s cieľom prilákať čo najviac kupujúcich, uzavrieť čo najviac lukratívnych obchodov.

            Na tohtoročnom veľtrhu sme privítali vzácnych hostí – vedúcu Slovenského centra cvičných firiem Ing. Gabrielu Horeckú, naše bývalé kolegyne Ing. Oľgu Ďuricovú a Ing. Lýdiu Franczelovú a nášho úspešného absolventa Nicolasa Patrika Mlčala.

            Krátko po deviatej hodine nasledovalo slávnostné otvorenie. Po príhovore hostí a riaditeľa Súkromnej obchodnej akadémie DSA Ing. Alexandra Friča sa začala hlavná časť veľtrhu. Reprezentanti každej zúčastnenej cvičnej firmy chceli predstaviť svoju cvičnú firmu v čo najlepšom svetle. Všetci sa správali ako skúsení a ostrieľaní obchodníci. Každá cvičná firma mala vytvorený dostatočný priestor na prezentáciu svojej ponuky. Paralelne s tým prebiehala súťaž „66 sekúnd vo výťahu“, kde študenti prezentovali svoje firmy v anglickom jazyku.

            Tak ako každý rok nechýbali na veľtrhu súťaže – o Naj... stánok, Naj... prezentáciu, Naj... veľkonočný leták, Naj... webový banner. Novinkou podujatia bolo hodnotenie Top cvičnej firmy, ktorá v súčte bodov za jednotlivé kategórie súťaží získala najviac bodov.

            Výsledky súťaží z 26. veľtrhu cvičných firiem sú uvedené v nasledujúcich výsledkových listinách.

            TOP cvičná firma veľtrhu

            Najlepší stánok

            Najlepšia elektronická prezentácia

            Najlepší veľkonočný leták

            Najlepší veľkonočný banner

            Najlepšia webová stránka

            66 sekúnd vo výťahu

            Gratulujeme víťazným firmám a tešíme sa na stretnutie na budúci školský rok.

          • PREVENČNÝ DEŇ 2024

          • Dňa 20. marca sme v spolupráci s CPP Žiar nad Hronom a Políciou SR zorganizovali našim žiakom prevenčný deň zameraný na odkrývanie nežiadúcich prejavov správania, zdravý životný štýl a riziká práce v zahraničí.

            Žiaci prvého a druhého ročníka sa zúčastnili dvoch besied.

            "🥦🥞🍔🍗Prvá beseda bola zameraná na zdravý životný štýl, kde sme sa dozvedeli veľa nových informácií. Najviac nás zaujala téma zameraná na sacharidy, tuky, bielkoviny a vlákninu. Diskutovali sme o časoch, kedy by sme mali prijať potravu, koľko pohybu by sme mali denne vykonať a na aké potraviny by sme si mali dať pozor.

            ⚖️🔍💻🚨Druhá beseda bola zameraná na trestnoprávnu zodpovednosť, o ktorej nám rozprávala pani policajtka. Oboznámila nás s novými informáciami, v ktorých nás upozornila, na čo by sme si mali dávať pozor. Najviac bolo pre nás zaujímavé, keď nám porozprávala zážitky z jej práce."

            💻👀🌍Tretiej besedy - riziká práce v zahraničí sa zúčastnili žiaci tretieho ročníka. "Beseda bola pre nás zaujímavá, pretože sme si uvedomili, že aj keď zahraničie možno ponúka množstvo lákavých pracovných ponúk, treba si dobre overiť každú z nich. Nikdy nevieme, kto sa chce len obohatiť na nešťastí iných."

            Ďakujeme za ochotu spolupráce p. Lišuchovej, p. Malatincovej a p. Holečkovej. Žiaci si odniesli množstvo nových informácií, ktoré sa im určite v živote zídu.

          • TUZVO u nás

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka mali prednášku z Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO).

            Prednášali o študijnom odbore - ekologický manažment, kde sa zaoberajú tým, ako by najlepšie mohla fungovať ekonomika s ochranou životného prostredia a ekologickými procesmi.

            Prednáška bola zaujímavá bez ohľadu na to, či na vysokú školu naši žiaci plánujú ísť alebo nie.

            Aj takouto formou sa dá na ľudí apelovať, aby sa trochu viac zaujímali o životné prostredie.

            Predstavili nám projekt - výroba EKO obalov, aby boli ekologicky prospešné a ekonomicky únosné pre podniky.

            Spolu so žiakmi sme skonštatovali, že je je to zaujímavý a dôležitý odbor pre dnešný svet.

          • II. pilier - prednáška

          • Dňa 21. 03. 2024 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili prednášky na tému „2. pilier“ prostredníctvom spoločnosti BezAgenta. Dozvedeli sme sa nové zaujímavé informácie o 2. pilieri pre starobné dôchodkové sporenie. Zistili sme, ako správne plánovať svoju finančnú budúcnosť a zabezpečiť si komfortné dôchodkové roky. Dostali sme priestor na naše otázky, vďaka ktorým sme sa dozvedeli, že zapojenie sa do 2. piliera je výhodné. Sme radi, že sme sa mohli dozvedieť nové skutočnosti, vďaka ktorým sme obohatili svoje vedomosti.

          • Krajské kolo OKM

          • Dňa 19. 3. 2024 sa na škole uskutočnilo Krajské kolo Olympiády kritického myslenia.

            Zúčastnili sa ho postupujúci žiaci prvého a druhého ročníka online formou.

            🧠Žiaci si potrápili hlavy s úlohami, kde museli overovať pravosť informácií, čítanie s porozumením, vytváranie vlastného postoja a názoru na medializované kauzy/správy.

            🤞Veríme, že sa im podarilo úspešne sa popasovať s úlohami a budeme čakať na výsledkovú listinu.

          • Predvýjazdové stretnutie účastníkov mobilít v programe Erasmus+

          • Dňa 19. 03. 2024 sa  Simon a Timea, žiaci tretieho ročníka našej školy,  vybrali do Prahy na pred výjazdové stretnutie účastníkov mobilít v programe Erasmus+.

            Po príchode a následnom ubytovaní  ich čakalo prvé stretnutie s ostatnými účastníkmi mobilít a koordinátormi s českej organizácie, ktorá zastrešuje program Erasmus + v Českej republike.

            Prvé stretnutie malo názov Česko-Slovenský večer, čo bol vlastne kvíz o tom, ako dobre poznáme Česko a Slovensko a ich osobnosti. Po kvíze nasledovala zoznamovacia hra na štýl ,,BINGO“ a Česko-Slovenský veľtrh, kde sa každá škola odprezentovala a ponúkla ostatným účastníkom typické výrobky zo svojho kraja. Naši žiaci doniesli kremnické perníky, oblátky a Timejka upiekla pagáče, ktoré všetkým veľmi chutili.

            Ďalší deň sa niesol v pracovnom duchu, kedy žiaci absolvovali rôzne workshopy a stretnutia s bývalými  účastníkmi mobilít, ktoré ich mali pripraviť na dlhodobú stáž v zahraničí. Na večer účastníkov čakala večera na lodi, ktorá sa plavila po rieke Vltava. Večerná Praha je proste krásna.

            Okrem informácií a vzdelávania sa počas workshopov, sa hrali rôzne hry na spoznanie iných účastníkov mobilít ako aj seba samých. Zábava pokračovala aj v štýle outdoorovej hry, kde skupina piatich žiakov musela spolupracovať a podľa indícií, ktoré im poskytli koordinátori, sa museli dostať na určite miesto v Prahe.  Takto prešli a spoznali veľkú časť hlavného mesta.  Po tejto hre žiakov zaslúžená odmena v podobe večere v centre mesta.

            Na záver týždňa boli absolvované prednášky a vyhodnotil sa  prínos celého podujatia pre žiakov a koordinátorov.

            Simon: ,,Celý týždeň bol pre mňa úplne super, získal som nové skúsenosti, nové zážitky, spoznal super ľudí ale hlavne pripravil na dlhodobú stáž v zahraničí“.

            Timea: ,,Som rada, že som mala takúto možnosť spoznať nových ľudí, naučiť sa niečo o programe Erasmus + a pripraviť sa vycestovať a zažiť niečo nové“.

            S+T

          • 26. veľtrh cvičných firiem v Žiari nad Hronom

          • 26. veľtrh cvičných firiem v Žiari nad Hronom
            27. marca 2024
            v priestoroch Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom

            Program:

                     7:30       9:00 h       - registrácia cvičných firiem, príprava stánkov,
                     9:00       9:30 h       - slávnostné otvorenie 26. veľtrhu cvičných firiem,
                     9:30     12:00 h       - obchodovanie a prezentácia činností cvičných firiem,
                     9:30     11:00 h       - súťaž „66 sekúnd vo výťahu“ – prezentácia v anglickom jazyku,
                   12:30     13:30 h       - vyhodnotenie cvičných firiem,
                   13:30                        - demontáž stánkov.

            Podmienky pre cvičné firmy:

            • na prípravu stánku máte k dispozícii 2 lavice, 3 stoličky,
              usporiadateľ nedisponuje panelmi, na ktoré je možné upevniť prezentačné materiály,
              v prípade potreby si zabezpečte predlžovací kábel.

            Zúčastnené cvičné firmy budú súťažiť v týchto kategóriách:

            • Top cvičná firma veľtrhu,
            • Najlepší stánok,
            • Najlepšia elektronická prezentácia,
            • Najlepší veľkonočný leták,
            • Najlepší webový banner,
            • Najlepšia webová stránka,
            • 66 sekúnd vo výťahu.

            Súťažné podklady v jednotlivých kategóriách zasielajte na adresu dsa.zh@dsakademien.sk najneskôr do 11. marca 2024.

            Účastnícky poplatok za každú zúčastnenú cvičnú firmu je 20 € (platí sa v deň konania veľtrhu pri prezentácii). Informácie o prihlásených účastníkoch budú zverejnené na web stránke školy https://soazh.edupage.org/.

            Zoznam prihlásených cvičných firiem

            1. B.A.S.A.,  s. r. o.
            výroba a predaj upcyklovaných dekoračných predmetov a nábytku
            ZŠ Leopoldov
            Námestie Sv.Ignáca 31, 920 41 Leopoldov

            2. BIOAETAS, s. r. o.
            sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu, služieb a výroby.
            Spojená škola Detva
            Štúrova 848, 962 12 Detva

            3. Darčekovo, s. r. o.
            výroba a predaj darčekových a dekoratívnych predmetov
            Stredná odborná škola
            Bystrická 4, 966 81 Žarnovica

            4. FRUITEEN
            sušenie ovocia
            Súkromná stredná odborná škola podnikania Zvolen
            Námestie mládeže 587/17, 960 01 Zvolen

            5. Ideasly, s. r. o.
            výroba a predaj dekoračných predmetov
            Stredná odborná škola služieb a lesníctva
            Kolpašská 9, 969 01 Banská Štiavnica

            6. JYNX - Dávid Mráz
            organizácia eventov
            ZŠ Leopoldov
            Nám. Sv.Ignáca 31, 920 41 Leopoldov

            7. KREASTAV, s. r. o.
            uskutočňovanie stavieb, drobných stavieb a ich zmien, maloobchod so stavebným materiálom
            Súkromná obchodná akadémia DSA, Žiar nad Hronom
            Námestie Matice slovenskej 23, 965 01 Žiar nad Hronom

            8. LiveBetterLife, s. r. o.
            predaj a poskytovanie športových programov, doplnkov a jedálnička
            Súkromná obchodná akadémia DSA, Žiar nad Hronom
            Námestie Matice slovenskej 23, 965 01 Žiar nad Hronom

            9. Propagátor, s. r. o.
            výroba hračiek a hier
            Spojená škola
            Jarmočná 1, 992 80 Modrý Kameň

            10.  SAPPE, s. r. o.
            výroba nápojov, výroba potravinárskych výrobkov, poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu
            Súkromná stredná odborná škola podnikania
            Námestie mládeže 587/17, 960 01 Zvolen

            11. TELIVERY, spol. s r. o.
            predaj odevných doplnkov
            Stredná odborná škola, Handlová
            Lipová 8, 972 51 Handlová

            12. Vagačov dvor, s. r. o.
            ponuka ubytovania, reštauračné služby, požičovňa športových potrieb, pivovar
            Spojená škola
            Štúrova 848, 962 12 Detva

            13. Vínny Sokol, s. r. o.
            distribúcia vín z Veľkokrtíšskej vínnej cesty
            Spojená škola
            Jarmočná 1, 992 80 Modrý Kameň

            14. YOJO, s. r. o.
            hračkárstvo s poskytovaním zážitkového ubytovania a stravovania
            SOŠ Automobilová a podnikania Senec
            Kysucká 14, 903 01 Senec
             

             

             

          • Krajské kolo vo futsale

          • Po postupe z okresného kola sa naši chlapci zúčastnili 26. 02. 2024 krajského kola vo futsale v Lučenci. Vybojovali krásne 3. miesto. Srdečne gratulujeme.

             

          • Obchodná fandí žiarskemu hokeju

          • Aj naša škola bola podporiť žiarskych Indiánov v hokejovom zápase proti tímu SVK 18.

            Atmosféra na štadióne v Slovalco aréne bola výborná a hráči podali skvelé výkony. Nakoniec zdolali slovenský výber po samostatných nájazdoch

            Viesť mladých ľudí k športu má vždy zmysel a význam. Aj na našej škole podporujeme športové talenty ⚽ 🏒 🏀 , ktoré majú u nás priestor na realizáciu.

             

          • Tvorivá dramatika - HAMLET

          • Kto by nepoznal meno William Shakespeare?S prvákmi sme sa na hodine slovenského jazyka a literatúry rozhodli prebudiť kreatívneho ducha a oživiť pár postáv zo slávnej tragédie HAMLET.

            Princ Hamlet (Šimon Pažout), Ofélia (Nina Rozenbergova), Polónius (Samo Škriniar), či kráľ Claudius (Adam Mališ), rekvizitári (Jakub Ondrejka, Timo Dobák) si pripravili slávny dramatický výstup...

            ..."Byť, a či nebyť! kto mi odpovie, čo šľachtí ducha viac, či trpne znášať strely a šípy zlostnej Šťasteny, či pozdvihnúť zbraň proti moru bied a násilne ho zdolať?" ...

            Od publika zožali veľký potlesk. Aj takouto formou sa vieme vzdelávať, fantázii sa medze nekladú. Kde je vôľa, tam je cesta. A my si radi naše hodiny spestrujeme.

          • Valentín na našej škole

          • Dňa 14.02.2024 sa na našej škole zorganizovala súťaž o najkrajšie napísaný valentínsky kaligram. Každá trieda musela vymyslieť báseň o láske a následne ju vpísať do tvaru srdca. A keďže láska ide cez žalúdok, triedy súťažili o 3 ks pizze v tvare srdca. 

            Gratulujeme III. A triede a dúfame, že chutila :-))

          • Futsalový turnaj žiarskych stredných škôl

          • Futsalový turnaj žiarskych stredných škôl

             

            Aj naši žiaci sa zúčastnili turnaja vo futsale.

            Priebeh turnaja:

            SOA DSA ZH : Hotelová akadémia (2 : 2)

            SOA DSA ZH : SSOŠTechnicka (3 : 1)

            SOA DSA ZH : Gymnázium (6 : 5)

            Chlapcom gratulujeme k postupu.

          • Olympiáda „Mladý účtovník“

          • Dňa 7. 2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo olympiády „Mladý účtovník“, ktorého sa zúčastnili Sebastián Holos, Matej Horváth a Nikola Šipulová z III. A triedy a Radka Štefanková zo IV. A triedy. Žiaci si vyskúšali vyriešiť úlohy z rôznych oblastí finančného účtovníctva, ktoré preverili ich teoretické vedomosti, ako aj schopnosť logického riešenia problémov. Úlohy boli zostavené tak, ako ich koncipujú na regionálnom kole, do ktorého postúpia 3 najlepší riešitelia. Regionálne kolo sa uskutoční 19. 3. 2024 a veríme, že naši žiaci budú úspešne reprezentovať školu

          • KRAJSKÉ KOLO EKONOMICKEJ OLYMPIÁDY

          • V decembri 2023 sa žiaci našej školy zapojili do siedmeho ročníka Ekonomickej olympiády.   

            Do krajského kola, ktoré sa konalo 02. 02. 2024 na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici postúpili žiaci II. A triedy Oliver Ondrík, Hana Kubovčíková a Linda Novodomcová a III. A triedy Elias Bahar a Karin Rečlová.   

            Na začiatku testovania nás privítala a  s priebehom testovania oboznámila Katarína Ševčíková, riaditeľka Ekonomickej olympiády. Test pozostával zo 4 častí. Prvá časť obsahovala  5 testových otázok, ďalšie tri časti obsahovali po jednej otvorenej otázke, ktorú sme museli bližšie vysvetliť, rozpísať a zdôvodniť svoju odpoveď. Niektoré úlohy vyžadovali aj grafické znázornenie.

            Teraz nám neostáva nič iné, len netrpezlivo čakať na výsledky.

             

                                                                                                                                Karin Rečlová, III. A

          • Vyhlásenie chrípkových prázdnin

          • Riaditeľ Súkromnej obchodnej akadémie DSA v Žiari nad Hronom na základe odporúčania RUVZ Žiar nad Hronom, zo dňa 29. 01. 2024, vyhlasuje chrípkové prázdniny od 30. 01. 2024 do 02. 02. 2024.

            Nástup do školy je 05. 02. 2024 (pondelok).