• Dobrovoľníctvo nás baví!

          • S myšlienkou podpory Únie nevidiacich a slabozrakých na Slovensku, sme vyrazili do ulíc aj tento rok. Zdobili nás tričká s motívom Bielej pastelky, a preto sme boli neprehliadnuteľní.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. 

            Našim dvom tretiackym tímom (Paula, Roman), (Vika, Natália) sa podarilo vyzbierať 120 eur, čím sa prispeli na dobrú vec. Vyzbieraná suma putovala na účet „Bielej pastelky“.

            Veríme, že aj malá kvapka v mori pomôže plniť veľké sny tým, ktorí to najviac potrebujú.

            (Vika, Natália, 3. A)

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • Tak ako každý školský rok, aj tento školský rok si študenti našej školy pripomenuli Európsky deň jazykov. Oficiálny dátum Európskeho dňa jazykov je 26. September. My sme si ho so žiakmi pripomenuli v pondelok 27.9.2021.

            Už je to 20 rokov , čo sa Rada Európy a členské štáty Európskej únie v Štrasburgu rozhodli venovať tento deň Európskemu dňu jazykov. Je to skvelý deň plný rôznych aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Pomocou aktivít upriamujeme pozornosť študentov na význam výučby a učenia sa cudzích jazykov. Len pre zaujímavosť- na svete existuje 6 000 - 7 000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 európskych jazykov. Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna. Treba pripomenúť, že znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov a umožňuje študentom ľahšie umiestnenie na trhu práce, alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole v zahraničí.

            V tomto školskom roku sme sa rozhodli pre umeleckú aktivitu – tvorba básní. Vyučujúca cudzích jazykov zadala štyri témy: Priateľstvo, Späť v škole, Ročné obdobia a keďže sme obchodná akadémia, tak aj „odbornú tému“ Peniaze. Študenti I. A, II. A a III. A triedy sa rozdelili do skupín, zvolili si tému a tvorili básne. Na tvorbu mali 45 minút a potom jeden študent predniesol báseň. Študenti si vybrali zo všetkých tém a tvorba bola väčšinou v anglickom jazyku. Iba skupinka študentiek v III.A triede napísala báseň v nemeckom jazyku. Básne boli napísané v rýme, čím sa ukázalo, že naši študenti sú nielen ekonómovia, ale možno aj budúci básnici.

            Lucia Patschová, III. A trieda

            Mgr. Stanislava Tomaškovičová - vyučujúca anglického a nemeckého jazyka

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Dňa 22. 09. a 24. 09. 2021 sa my, študenti prvého a druhého ročníka, zúčastnili aktivity zameranej na rozvoj finančnej gramotnosti.

            Vzdelávali sme sa prostredníctvom spoločenskej hry ,,Finančná sloboda”, ktorú nám sprostredkoval lektor zastupujúci OVB Allfinanz Slovensko, Mgr. Černák. Cieľom nás, ako finančných poradcov, bolo získať pre našich klientov dostatok peňazí. 

            V prvom kole sme si ukázali, ako máme postupovať a v druhom sa väčšine z nás podarilo úspešne hospodáriť s dostupnými finančnými prostriedkami a vytvoriť klientom zabezpečenie do budúcnosti.

            Dozvedeli sme sa veľa nových informácií. Táto forma vzdelávania bola pre nás veľmi zaujímavá a tešíme sa na ďalšie možnosti získavať vedomosti netradičným spôsobom.


            Tímea Píšová a Radka Štefanková, II. A trieda
             

          • Workshop „Úspešní na trhu práce“

          • Najčastejšia túžba väčšiny mladých ľudí je dobre sa zamestnať. Časom však niektorí pochopia, že ak chcú rozvíjať svoje vlastné predstavy a nechcú byť pod dohľadom náladového šéfa, tak majú iba jedinú možnosť a to začať podnikať. 


            O tom  ako začať podnikať, aké možnosti majú mladí ľudia pred začatím podnikania, akú podporu môžu získať – odpovede na všetky tieto otázky sme hľadali na workshope „Úspešní na trhu práce“, ktorý bol pre nás zorganizovaný v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny  (UPSVaR) v Banskej Štiavnici. 


            Naše poďakovanie patrí lektorom pánovi Ing. Ivan Gregáňovi a Mgr. PaedDr. Silvii Víziovej, z odboru vzdelávania UPSVaR, ktorí nám dali možnosť v závere vypracovať vlastný podnikateľský zámer. Sme radi, že sme dostali odpovede na naše zvedavé otázky a v budúcnosti sa budeme lepšie orientovať v tejto problematike.

            (Sofia Š., 4. A, Ing. Sliacka)