• ŠTART PRE VLASTNÚ PODNIKATEĽSKÚ KARIÉRU

          •  štvrtok 29. 09. 2022 sme sa my, študenti tretieho ročníka, zúčastnili prednášky s Normanom Bystričanom, ktorý  je riaditeľom spoločnosti Verteco, s. r. o. Firma sa zaoberá najmä grafickým dizajnom, video produkciou, správou sociálnych sietí a online marketingom, ale vykonáva aj mnoho iných činností. Spoločnosť má svoje aktivity v rôznych krajinách, pričom jej zamestnanci dokážu komunikovať aj v iných jazykoch ako španielčina, angličtina, nemčina a maďarčina. Spolupracovali so známymi spoločnosťami ako napríklad ,,SME“, ,,Profesia“ ,,Matador“, ,,SAS“. ,,Aphrodite“. K svojej práci pristupujú ľudsky, originálne a sú časovo flexibilní.

            Bolo vidieť, že práca je pre manažéra jeho poslaním. Počas prednášky sme sa dozvedeli mnoho užitočných poznatkov, ktoré nás inšpirovali k tomu, že aj my sa môžeme dostať na tak vysokú pozíciu. Porozprával nám, ako sa od startup-u vypracoval na manažéravlastníka úspešnej marketingovej spoločnosti a čo všetko k tomu využil. V diskusii sa pýtal na naše predstavy o budúcnosti a vysvetlil nám, že iba vlastnou kreativitou, usilovnosťou a aktivitou to môžeme niekam dotiahnuť.

            Pevne veríme, že nás ešte niekedy v budúcnosti  navštívi a prajeme mu veľa šťastia v podnikaní.

          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. 09. 2022 sa na našej škole uskutočnil Európsky deň jazykov. Každý rok máme pri tejto príležitosti iné aktivity. Tento rok sme boli rozdelení do skupín. Mohli sme si vybrať z dvoch aktivít. Vytvorenie návrhu obalu učebnice alebo maľovanie európskych motívov na biele tričká. Do aktivít sa zapojili všetky triedy pod vedením pani učiteľky Mgr. Tomaškovičovej. 

          • Príprava na trh práce – alebo ako praxujeme my.

          • Súkromná obchodná akadémia DSA v Žiari nad Hronom vedie svojich študentov k praktickému vzdelávaniu. Usiluje sa o to, aby žiaci získali nové poznatky, ktoré budú môcť prakticky využiť pri svojom budúcim povolaní. Každá firma v súčasnosti potrebuje manažérov, ľudí ktorí sú schopní myslieť finančne a ekonomicky. A ak sa môže aj samotná firma podieľať na odbornom zaškolovaní žiakov, je to pre nich veľká výhoda.

            S cieľom naplniť tento zámer sa my, študenti tretieho a štvrtého ročníka zúčastňujeme dvojtýždňovej praxe v reálnych firmách. Počas praxe získavame nové poznatky, snažíme sa teóriu naučenú v škole uplatniť v praktickej podobe. Praxou nás sprevádzajú inštruktori, ktorí náš oboznamujú s každodenným chodom podniku ako celku a činnosťami, ktoré sa v ňom vyskytujú. Reálne sa pripravujeme na vstup na trh práce a našu budúcu kariéru.

            Výstupom nášho dvojtýždňového snaženia sú súhrnné správy z odbornej praxe, ktoré vytvárame z činností, ktoré sme na jednotlivých oddeleniach robili. Následne ich prezentujeme pred učiteľmi odborných ekonomických predmetov, ktorí zhodnotia našu snahu.

            Prax je určite pre každého z nás obrovským prínosom, keďže fungovať v realite
            si vyžaduje nielen teoretické poznanie nadobudnuté v škole, ale aj praktické zručnosti, ktoré my práve týmto spôsobom získavame.

            (žiaci tretieho a štvrtého ročníka)

          • Týždeň dobrovoľníctva na našej škole

          • Tento rok sme sa opätovne zapojili do Týždňa dobrovoľníctva v dňoch od 16. 09. 2022 do 22. 09. 2022. Naši žiaci prvého a druhého ročníka si zvolili ako prvú aktivitu Odpad patrí do koša, kde mali naplánované vyčistiť blízke okolie našej školy od odpadkov. Druhá aktivita sa realizovala v interiéry školy, v triede a niesla názov Skrášlenie svojej triedy. Žiaci si z príspevku z CVČ v Žiari nad Hronom, ktoré bolo Infobodom pre tento projekt v našom okrese, kúpili potrebné pomôcky k realizácii aktivít. Teší nás však, že dobrovoľnícke aktivity robíme pravidelne počas celého školského roka, napríklad aj zapájaním sa do rôznych zbierok, ako tomu bolo aj dňa 23. 09. 2022.
            Zbierka Biela pastelka má dlhú tradíciu aj na našej škole a žiaci sa do nej radi zapájajú. Svedčia o tom aj aktuálne fotky. 

          • Imatrikulácia

          • Dňa 14. 09. 2022 sa na našej škole konali imatrikulácie. Tretiaci sa rozhodli, že pre prvákov prichystajú úlohy, ktoré budú musieť plniť. Za nesplnenie úlohy pre nich boli pripravené tresty v podobe šľahačky či múky. Prváci nás naozaj prekvapili tým, že sa nehanbili a do úloh sa zapájali s radosťou. Na záver dostali certifikát o úspešnom absolvovaní imatrikulácií a každý z nich sa podpísal na transparent, ktorý pre nich vyrobili. Týmto sme prvákov oficiálne prijali na našu školu. Pevne veríme, že sa táto tradícia na našej škole udrží a že sa novým prvákom bude na našej škole páčiť.

          • Účelové cvičenie Ochrany života a zdravia

          • Dňa 12. 09. 2022 sme absolvovali účelové cvičenie Ochrany života a zdravia so žiakmi 1. a 2. ročníka. Navštívila nás dobrovoľníčka z Červeného kríža, ktorá našim žiakom ukázala praktické zručnosti prvej pomoci (zlomeniny, popáleniny, šok, oživovanie osoby). Následne sme sa presunuli na Hasičskú stanicu, kde nám pani hasička urobila prezentáciu záchranných zložiek. Pre našich žiakov, budúcich podnikateľov, dala do pozornosti, prečo je dôležité mať vo výrobných a administratívnych priestoroch dodržané bezpečnostné predpisy. 

            Bol to pre nás náučný i zábavný deň.