• Telesná výchova s folklórnym súborom HRON

          • 06. 10. 2023 mali naši žiaci telesnú výchovu s jedinečným zážitkom. Privítali sme tanečníkov zo súboru HRON, ktorí v rámci náborovej aktivity predviedli svoje umenie. Taktiež zapojili do jednoduchých tanečných pohybov aj našich chlapcov. Práve o tých majú vo svojom súbore núdzu. Preto by sme chceli aj touto cestou informovať záujemcov, ktorí by mali chuť patriť do tejto folklórnej rodiny, že sa môžu zúčastniť tréningov. Viac na https://www.facebook.com/fshron/

          • Závislosť – beseda v Pohronskom osvetovom stredisku

          • 05. 10. 2023 absolvovali žiaci prvého ročníka prednášku spojenú s besedou o závislostiach v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom s hosťom Braňom Mojsejom. Diskutovali o vplyve omamných látok a ich vplyve na spoločnosť.

            Ľudia v mladom veku sa postupne, ale istotne dostávajú do rôznych závislostí. Najskôr prichádza opar tabakového dymu, neskôr či súbežne skúsenosť s drinkom. Mladý človek sa tomu nevyhne. Ponuka je veľká a zvedavosť neuspokojená. Navyše nuda a partia urobia pri prekonávaní počiatočného ostychu veľa. Závislosť u mladých sa vyvíja oveľa rýchlejšie ako u dospelých. Mladí ľudia znesú oveľa menšiu dávku a majú sklon k riskovaniu, radi kombinujú užívanie viacerých návykových látok naraz.

            Preto je dôležité sa o tom rozprávať, aby sme v rámci prevencie vedeli o následkoch neuváženého konania. V diskusii nám p. Mojsej hovoril o jeho vlastných zlých skúsenostiach s alkoholom.

          • Volksbund camp (Spoločne za mier)

          • Spolupráca EBG a združenia Volksbund (Gemeinsam fűr den Frieden) priniesla aj našej škole výzvu zapojiť sa do Programu Nemecko-slovenská výmena mládeže 2023.

            Nemecké združenie organizuje na území Slovenska spomienkové podujatia na obdobie 2. svetovej vojny – udržiavanie pamiatky pietnych miest padlých nemeckých vojakov.

            Z našej školy sa zapojil žiak tretieho ročníka Simon Pacalaj, ktorý svoje 2-týždňové pôsobenie v programe zhrnul do krátkej denníkovej podoby.

            „Za možnosť zúčastniť sa tohto campu som vďačný z viacerých dôvodov:

            • zoznámil som sa s novými ľuďmi (študenti z Nemecka, dobrovoľníci z nemeckej armády)
            • oprášil som si svoje znalosti z nemeckého, ale aj anglického jazyka
            • viedli sme rozhovory na tému 2. svetovej vojny, SNP, národnej hrdosti
            • študenti z Nemecka mali silné zážitky z príbehov ľudí, ktorí padli počas vojny na našom území
            • navštívil som veľa pamiatok
            • zažil som silný pocit spolupatričnosti
            • každý deň bol iný a výnimočný

            Prvý týždeň

            Bol zväčša zoznamovací každý večer sme hrali zoznamovacie hry, ktoré sme my Slováci nepoznali, takže pre nás to bolo niečo nové. Počas tohto týždňa sme ešte navštívili a zažili:

            • pamätníky v obciach ako Bacúch, Nemecká a samotná Závadka nad Hronom
            • Múzeum SNP v Banskej Bystrici
            • národnú kultúrnu pamiatku - zaniknutú obec Kalište, ktorá bola počas SNP vypálená nemeckými vojakmi.
            • nemecký vojnový cintorín v obci Važec a Sovietsky vojnový cintorín v Liptovskom Mikuláši
            • workshop s nemeckým ambasádorom, ktorý nám rozprával o nemeckom vojenskom cintoríne v Taliansku a o tom, že aké to bolo ťažké, aby tam ten cintorín bol vybudovaný.

            Po týchto dňoch plných pochmúrnej nálady z toho, čo sme videli a čo sme sa dopočuli o hrôzach vojny, násilia, utláčaní ľudských práv, vraždení ľudí a vypaľovaní dedín, sme mali čo robiť, aby sme to všetko spracovali.

            Ale aby to nebolo len na veľmi vážne témy, mali sme pri sebe našich „tímerov“, ktorí nám vytvárali aktívny program.

            Jedným bolo aj návšteva Muránskej planiny. Spoločne sme vymysleli túto aktivitu, keďže je tu možné vidieť a kŕmiť sysle, všetkým sa nápad zapáčil. Na ďalší deň nás čakal rafting. Nalodili sme sa v obci Nemecká a splavovali 10 kilometrov po Hrone. Z pohodového splavovania sa náhle stali preteky o to, kto prvý prejde cieľovou rovinou. A tak sme my Slováci ukázali, akého máme tímového ducha a vyhrali sme.

            A na záver prvého týždňa náš čakala tzv. 111 minútová hra. Pravidla boli jasné. Splniť 25 úloh za 111 minút. Úlohy boli rôzne, od odfotenia sa v obchode, cez 200 klikov, až po nahranie sitkomu. Museli sme spolupracovať, aby sme to stihli do 111 minút. Všetky úlohy sa nám podarilo splniť za 110 minút a 55 sekúnd. Za odmenu sa každému jednému súťažiacemu objednala pizza. A týmto sme uzavreli prvý týždeň.

             

            Druhý týždeň

             

            V druhom týždni sme zahájili pracovné aktivity. Presúvali sme sa na pietne miesto – nemecký vojnový cintorín vo Važci. Čistili sme hroby, upravovali okolie, maľovali plot a v nás silnel pocit úzkosti, čo sa tak muselo odohrávať v blízkom okolí počas najťažších bojov.

            Samozrejme sme tam neboli iba my. Boli tam s nami nemeckí vojaci, ktorí tam tiež pracovali. Práca s nimi ubiehala rýchlejšie, pretože sme sa stále o niečom rozprávali. Naučili sme ich nejaké slovenské frázy a na oplátku oni zase nás nejaké tie ich. Jeden deň nás dokonca prišli navštíviť na ubytovanie. Hrali sme s nimi volejbal, sedeli pri ohni, opekali marshmallows a rozprávali sme sa o rôznych témach.

            V posledný deň na tomto campe nás čakal slávnostný ceremoniál na spomínanom cintoríne vo Važci. Tu sme, nie symbolicky, ale reálne pochovávali pozostatky nemeckých vojakov z 2. svetovej vojny, ktoré sa našli v okolí Dukly, kde prebiehali tvrdé boje. Bola to veľká udalosť. Ceremoniálu sa zúčastnili aj  nemeckí vojaci (výsadkári, tankisti, námorná flotila, vojnoví lekári a piloti). Dostavila sa aj slovenská hradná stráž z Bratislavy.

            My sme v tomto ceremoniáli mali tiež svoju úlohu. Pred veľkým dreveným krížom, kde sa  pokladali rôzne vence od vojakov, rodín atď, sme sa postavili a držali za ruky v poradí Nemec, Slovák, Nemec, Slovák. Bol to symbol toho, že žijeme v úplne inej dobe, že žijeme v mieri, bez bojov a vojen. Na záver predniesli modlitbu za padlých vojakov v slovenskom i v nemeckom jazyku.

            Týmto aktom sme ukončili naše 2-týždňové aktivity, ktoré nás obohatili v rôznych smeroch. Niekedy mi bolo ťažko, inokedy som sa zamyslel nad tým, prečo sa toto muselo stať. Ja verím, že už nikdy nebudeme musieť trpieť za sebeckosť iných, ktorí zneužívajú svoju moc a postavenie.

          • Exkurzia do NR SR v Bratislave

          • Dňa 25. 09. 2023 sme tesne pred predčasnými parlamentnými voľbami navštívili so žiakmi druhého a tretieho ročníka Národnú radu Slovenskej republiky (NR SR). Videli sme priestory, v ktorých pracujú naši najvyšší politickí predstavitelia a dokonca sa nám podarilo vyspovedať dvoch z nich: Romanu Tabak a Tomáša Tarabu. S radosťou odpovedali na naše zvedavé otázky, dali nám aj svoje autogramy a ochotne sa s nami odfotili.

            Našich žiakov vedieme k tomu, aby si uvedomovali svoje občianske kompetencie, že ísť voliť je právo, nie povinnosť. Ale ak chceme žiť v štáte, ktorí rešpektuje potreby každého občana, k tomu musíme prispieť všetci. A preto je dôležité, aby sme sa o dianie vo verejnom sektore zaujímali, mali svoj vlastný názor, s ktorým zodpovedne pristúpime aj k volebným urnám. Dňa 30. 09. 2023 sa môžeme slobodne rozhodnúť. Vážme si to.

          • Zbierka Biela pastelka

          • 22. septembra sa študenti z našej školy rozhodli podať pomocnú ruku nevidiacim a slabozrakým a zapojili sa do verejnej zbierky Biela pastelka 2023. V uliciach nášho mesta sa im podarilo vyzbierať 202,60 €, a preto všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, ďakujeme! Špeciálne poďakovanie patrí našim dobrovoľníkom z II.A triedy za ich ochotu a túžbu pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím. 

          • Úspešný moderátor – workshop

          • Dňa 19. 09. 2023 sa naši žiaci zúčastnili workshopu Úspešný moderátor. Tejto profesii predchádza neľahká príprava. Nie každý vie predstúpiť pred dav ľudí a málokto nezažil pocit trémy, stresu, neistoty. Presne o tom bolo aj toto stretnutie, ktoré viedla moderátorka a redaktorka RTVS Mariana Kovačechová. Spôsob, ako sa najlepšie učiť je veľa praxe a sledovania. Tento workshop bol o interakciách, rozhovoroch, skupinovej dynamike a vedení diskusií a procesov. Všetky tieto skúsenosti by sme chceli zužitkovať v našom pripravovanom projekte DSA TV.

            Veríme, že náš tím šikovných redaktorov sa popasuje s novou výzvou úspešne.

          • Už sme stihli aj OŽaZ

          • Dňa 08. 09. 2023 sme s našimi žiakmi prvého a druhého ročníka absolvovali OŽaZ (Ochrana života a zdravia). Najskôr sme absolvovali prednášku z oblasti civilná ochrana, nasledovala zdravotná príprava a cvičenie sme ukončili pochodom do Parku Š. Moysesa, kde sme využili priestor na loptové hry (voleybal), bedminton, a prechádzku. Počasie sa nám vydarilo a tak sme úspešne zahájili štart do nového školského roku.

          • Oznam

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční 04. 09. 2023 o 8.00 h vo vestibule školy. Následne budú triednické hodiny s triednymi učiteľmi vo svojich učebniach.

            Tešíme sa na stretnutie 04. 09. 2023!

          • Výlet do BANSKEJ ŠTIAVNICI

          • Dnes sme si opäť vybavili pekné počasie a zamierili sme do prírody.


            S I.A a II.A triedou sme navštívili BANSKÚ ŠTIAVNICU. Najskôr sme zamierili na krásnu gotickú Kalváriu, odkiaľ sme si vychutnali ďaleké výhľady. Neskôr sme sa v Botanickej záhrade stretli so Sládkovičom, trochu sme sa preskúšali z dejepisu a slovenčiny a zamierili sme do historického centra. Prešli sme sa Trotuarom, vychutnali dobrú kávu a zmrzlinu a pekný výlet bol za nami

            Pomaly sa blížime ku koncu školského roka, preto sme radi, že môžeme aj takto aktívne tráviť posledné spoločné chvíle.

             

             

          • Beseda na tému „Právne vedomie a trestnoprávna zodpovednosť mládeže“

          • Dňa 27. 06. 2023 absolvovali žiaci 1. a 2. ročníka prednášku na tému „Právne vedomie a trestnoprávna zodpovednosť mládeže“ s pánom Mgr. Jozefom Kováčom z Mestskej polície Žiar nad Hronom. Cieľom takéhoto vzdelávania je zvýšiť právne vedomie žiakov, vychovať vzdelaného človeka so správnym a aktívnym postojom k spoločnosti. Formou diskusie žiaci dostali relevantné odpovede na ich zvedavé otázky. Informácie zužitkujeme na hodinách Práva, Občianskej náuky, ale najmä v bežnom živote.

          • OŽaZ na Devíne

          • Dňa 21. 06. 2023 sme sa v skorých ranných hodinách vydali na OŽaZ. Náš cieľ bol hrad Devín. Aby sme si cestu trošku spestrili, rozhodli sme sa, že sa budeme plaviť loďou po Dunaji. Vyrazili sme z prístavu a čoskoro sa pred nami črtala silueta hradnej ruiny Devína.

            Zahájili sme naše účelové cvičenie. Pochod k hradisku, orientácia v teréne. História tohto miesta siaha do čias obdobia Veľkej Moravy, odkiaľ je aj prvá písomná zmienka o jeho existencii. Jeho pôvodný názov je Dowina a zo strategického zámeru slúžil ako vojenská pevnosť na sútoku riek Dunaj a Morava. Až v 13. storočí sa stala pôvodná pevnosť základom pre vyvýšený kamenný hrad, ku ktorému sa dostavala aj blízka obec (dnes Devínska Nová Ves).

            V súčasnosti si návštevníci môžu vychutnať nádherné výhľady z pozostatkov hradných vežičiek. Tie sme neobišli ani my. Pod hradom sme sa osviežili zmrzlinou a vykročili sa spoznávaním. V areáli je niekoľko dobových expozícií, jaskynné priestory, hradná studňa. Niektoré informácie nás prekvapili, napr., že morský piesok v pukline hradu svedčí o prítomnosti mora pred 16 miliónmi rokov, tiež je pôsobivý pohľad na sútok dvoch riek aj kvôli rozdielnemu sfarbeniu vody.

            Cvičenie sme ukončili záverečným pochodom, splavením Dunaja, obedom a nákupmi v Eurovei.

          • Stretnutie zamestnávateľov a žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania

          • Vo štvrtok 22. 06. 2023 sa uskutočnilo stretnutie zamestnávateľov a žiakov, ktorí na ich pracoviskách vykonávajú praktické vyučovanie v rámci duálneho vzdelávania. Žiaci sa pripravujú na výkon povolania, skupiny povolaní alebo na výkon odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa priamo na jeho pracovisku. Absolvovaním praktického vyučovania u zamestnávateľa žiak bezprostredne poznáva reálne prostredie výkonu povolania a rozvíja pracovné návyky nevyhnutné pre úspešné zaradenie sa na trh práce bezprostredne po ukončení štúdia bez potreby ďalšieho doškoľovania či preškoľovania. To, ako sa to žiakom darí sme sa presvedčili na tomto stretnutí, pričom žiaci si pripravili prezentácie, v ktorých odprezentovali svoju činnosť na pracoviskách zamestnávateľov.

            Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia spoločností STO, s. r. o. zo Žiaru nad Hronom, Ekonoom, s. r. o. z Hliníka nad Hronom, Pohronského osvetového strediska zo Žiaru nad Hronom a inštruktorky z Obecných úradov z Lutily a Janovej Lehoty. Spoločne sme sa presvedčili, že žiaci získali mnohé praktické zručnosti, naučili sa pracovať s ekonomickým softvérom a vytvorili si pracovné návyky, ktoré im výrazne pomôžu aj v ďalšom profesijnom rozvoji. Prezentácie boli spracované na vysokej úrovni a zamestnávatelia konštatovali, že žiaci účel duálneho vzdelávania naplnili bezo zvyšku.

            Veríme, že spolupráca bude takto úspešne pokračovať aj v budúcom období.

          • Workshop „Ako viesť motivovať svoje okolie“

          • Dňa 07. 06. 2023 sme sa my, žiačky 1., 2. a 3. ročníka, zúčastnili workshopu “Ako svoje okolie viesť motivovať”. Workshop bol zameraný na rôzne aktivity, ktoré sme vždy rozmenili na drobné a hľadali ponaučenia a posolstvá. Každou aktivitou sa niesla myšlienka, že treba riešiť veci s chladnou hlavou, nemáme ľudí odsudzovať, lebo každý človek koná najlepšie ako vie a vždy existujú riešenia.

            Hrali sme napríklad hru, pri ktorej sme každý z nás sedel na stoličke a jedna bola prázdna. Na tú prázdnu sa snažil sadnúť si lektor a my sme mu v tom mali zabrániť. Zo začiatku sme vôbec nevedeli čo a ako, boli sme zmätení, uponáhľaní a nedarilo sa nám. Potom sme ale pochopili, že keď sa upokojíme, nebudeme behať ako splašení a budeme spolupracovať, môžeme vyhrať. Je naozaj pravda, že keď nevieme, do čoho ideme, sme v strese, nevieme, čo nás čaká a robíme veci zbrklo, výsledok našej práce nie je efektívny. Pritom je lepšie spomaliť, vyjasniť si veci hneď na začiatok, udať si priority a robiť veci s chladnou hlavou.

            Tešíme sa na budúci workshop, ktorý nás čaká 13.6. 2023 v MsKC na ďalšiu zaujímavú tému.

          • Spolupráca s Červeným krížom – dobrovoľníctvo

          • Dňa 03. 06. 2023 (sobota) sa naše šikovné žiačky z 2. A triedy (Nika, Karin, Diana) zúčastnili dobrovoľníckej akcie v Červenom kríži v Žiari nad Hronom. Využili tak efektívne svoj voľný čas a posilnili tak našu spoluprácu s touto organizáciou. Ich úlohou bolo, pôsobiť v roly figurantiek s otvorenými zlomeninami. Veď posúďte sami, aké hodnoverné poranenia im spôsobili pani maskérky J. Vyskúšali si na vlastnej koži, ako sa cíti človek s takýmto druhom zranení a aké je dôležité dostať včas prvú pomoc.

            Blíži sa čas letných prázdnin. Dávajte preto na seba pozor a nezabudnite, že podať prvú pomoc je našou občianskou povinnosťou.

          • Beh oslobodenia Hornej Ždane

          • Dňa 02. 06. 2023 sa naši žiaci z 1. A triedy zúčastnili reprezentačnej športovej akcie v obci Horná Ždaňa – Beh oslobodenia obce. Bol to jubilejný 40. ročník. Keďže niekoľko našich žiakov navštevovalo miestnu základnú školu a pravidelne sa na tomto podujatí zúčastňujú, rozhodli sa v peknej tradícii pokračovať a vzali so sebou aj pár nováčikov, terajších spolužiakov. Najlepší výkon podal Timotej Tarda, ktorý získal 1. miesto vo svojej kategórii. Víťazovi srdečne gratulujeme.

            Žiaci zažili deň plný pohody a slnka, na ktorý budú ešte dlho spomínať. My sme radi, že aj touto cestou nadväzujeme cenné kontakty s mladšou generáciou a kolegami zo základných škôl.

          • Maturanti 2023

          • Dňa 12. 05. 2023 sa naši maturanti rozlúčili so svojimi mladšími spolužiakmi a učiteľmi pred odchodom na akademický týždeň.

            Gratulujeme študentom, ktorí počas štúdia dokázali zužitkovať svoje teoretické i praktické zručnosti a získali tak ocenenia

            • Lucia Patschová
            • Paulína Emília Štábelová
            • Marek Kmeť

            Prajeme im šťastnú ruku na ústnych maturitách 22. a 23. mája 2023

          • Prezentácie dualistov

          • 28. 04. 2023 žiaci 3. ročníka zapojení do duálneho vzdelávania odprezentovali pred svojimi zamestnávateľmi a vyučujúcimi ročníkové projekty. Ich obsahom bolo spracovanie ekonomickej, personálnej a mzdovej agendy príslušnej organizácie. Samotné projekty, ale aj prezentácie boli pripravené na vysokej úrovni, za čo patrí našim tretiakom pochvala. Prejavili sa ako profesionálni zástupcovia firiem, v ktorých vykonávajú svoju odbornú prax.